Bel ağrısı

Bel ağrısı hastaneye başvurmaların en yaygın nedenlerindendir.  Aynı zamanda  iş gücü kaybına neden olmaktadır.  Bir çok insan hayatının bir döneminde bel ağrısı yaşamaktadır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki toplumda her 10 kişiden 7 si yaşamının bir döneminde bel ağrısı sorunuyla yüz yüze kalmaktadır. Neyse ki, bel ağrısını rahatlamak için önlemler alınabilir. Önlemler başarısız olursa,  evde yapılacak basit tedaviler, uygun egzersizler sonrasında iyileşme sağlanabilir.  Bel ağrısı için nadir olarak cerrahi tedavi tercih edilir.

 

Bel ağrısı kendisini birkaç şekilde gösterir. Kas ağrısı, bıçak saplar tarzda keskin ağrı, bacaktan aşağı yayılan ağrı, öne eğilme, ayakta durma veya yürümeyle kötüleşen ağrı, bir yere yaslanmakla azalan tarzda ağrı olabilir.

 Bel ağrısı genellikle birden bire başlar. Bir çok bel ağrısı 6 hafta içinde iyileşir. Bu tip ağrılar genellikle bir yerden düşme veya ağır kaldırma sonucunda oluşur. Bir çok bel ağrısının sebebi, doktorunuz tarafından yapılacak fiziksel muayene ile tespit edilebilmektedir. Tanı konulamaması durumunda görüntüleme yöntemleri ( düz grafi, MRI gibi…) yardımcı olmaktadır. Genelde bel ağrısına neden olan durumlar şunlardır.  Kas ve bağlarda gerilme; bel kasları ve bağlarda zayıflık veya yük kaldırma sonrasında bel ağrısı başlayabilir. Omurga arasındaki disklerde fıtıklaşma olması veya disklerin yırtılması sonucu eğer sinirler ile temas var ise bel ağrısı oluşabilir. Fakat disklerdeki fıtıklaşmalar her zaman bel ağrısına neden olmaz, sadece başka nedenler ile çekilen MRI görüntülerinde tespit edilebilir. Omurgalarda eğrilikler ise genelde ileri yaşlarda bel ağrısına neden olmaktadır. Kemik erimesinde, omurlarda oluşan çökme kırıkları da bel ağrısına neden olabilmektedir.

 

Çocuklar ve gençler dahil herkeste bel ağrısı şikayeti olabilir. Bel ağrısı için risk faktörlerine değinmek gerekirse: yaş ilerledikçe bel ağrısı oluşma riski artmaktadır.  Genelde 30 lu yaşlarda sıklık artmaya başlamaktadır. Kişinin fazla kilolu olması, bel ve karın kaslarının güçsüz olması, bazı romatizmal hastalıklar, yanlış pozisyonda yük kaldırılması veya taşınması, depresyon veya endişeli ruh halinin olması ve sigara kullanılması gibi durumlarda kişiler bel ağrısı için risk taşımaktadır.  Safra taşı, böbrek taşı ve böbrek rahatsızlıkları, idrar yolu enfeksiyonu, karın içi damar hasarlarının sebep olduğu ağrılar da kendini bel ağrısı ile gösterebilmektedir.

Vücudumuzun fiziksel durumunu iyileştirerek ve bedenimizin mekaniğini öğrenip ona göre hareket ederek bel ağrısı önleyebilmekteyiz.  Düzenli yürüyüş veya yüzme bel kaslarının dayanıklılığını arttırmaktadır. Karın kasları ve sırt kaslarını güçlendirdiğimiz zaman kaslarımız doğal korse görevi görecektir. Bel ve karın kaslarını güçlendirecek egzersizleri doktorunuzdan veya fizyoterapistinizden öğrenebilirsiniz. Fazla kilolardan kurtulmak da kişiyi bel ağrılarına karşı korumaktadır.

Bel ağrısı yaşamamak için hastalarıma verdiğim 3 temel öğüt vardır. Birincisi ayakta düzgün durun (kambur durmayın, uzun süre ayakta durmak gerekiyorsa, bir ayağınızın altına  bir basamak koyun ve basamaktaki ayağınızı sık sık değiştirin, iyi bir duruş şekli bel kasları üzerine binen yükü azaltmaktadır). İkincisi düzgün oturun (oturacağınız koltukta bel desteği ve kolluğu olsun, bel desteği yoksa bel boşluğunuza küçük bir yastık yerleştirin. Her yarım saatte bir oturma şeklinizi değiştirin). Üçüncüsü ise  uygun şekilde yük kaldırın ( mümkünse ağır kaldırmayın, ağır yük kaldıracaksanız belinizi düz tutun ve  sadece dizlerinizi bükerek yükü bacaklarınıza yükleyin. Mümkün ise yük taşımak için başka birinden yardım alın). Bu üç şeye dikkat edersek bel ağrısı oluşma ihtimali oldukça azalmaktadır.

Bel ağrısı başladığında ne yapmalıyız? Yeni başlayan hafif bel ağrılarında, ilk iki gün normal fiziksel aktivitenizi bırakarak dinlenin ve bu iki gün belinize soğuk uygulama yapın, üçüncü günden itibaren ağrınız için sıcak uygulama yapabilirsiniz. Yan yatın ve dizlerinizi kendinize doğru çekin, iki bacak arasına bir yastık yerleştirin. Sıcak banyo ve belinize yapılacak nazik bir masaj kaslarınızı gevşeterek ağırınızı azaltacaktır. Ağrınız 3 gün içinde geçmez ise mutlaka uzman bir doktora başvurunuz. Doktorunuz altta yatan sebebi tespit edip ona göre tedavi başlayacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortopedi ve Travmatoloji doktoru hangi hastalıklar ile ilgilenir?

Erişkin hastalarda kalça ağrısı

Çocuğumuz kolunu veya bacağını kırdığında ne yapmalıyız