Çocuğumuz kolunu veya bacağını kırdığında ne yapmalıyız


Çocuklar genellikle çok hareketli olduklarından, oyun oynadıklarında, spor yaptıklarında kol ve bacaklarını kırma ihtimalleri yüksektir. Çocuk kırıkları erişkinlere göre farklılıklar göstermektedir. Bunların bir çoğu masum kırıklardır ve çabuk kaynarlar. Fakat çocuklarda erişkinlerden farklı olarak büyüme kıkırdağı vardır. Bu büyüme kıkırdaklarında oluşacak kırıklar çocuğun bacak veya kolunda büyüme bozukluklarına neden olabilmektedir. Bu nedenle çocuğunuzun kolu veya bacağında oluşacak kırıklarda mutlaka uzman bir ortopedi ve travmatoloji doktoruna başvurmak gerekmektedir. Bu yazımız da çocuk kol ve bacak kırıklarında ailenin neler yapacağı hakkındadır.

Öncelikle acil bir şekilde çocuğunuzu ortopedi ve travmatoloji uzmanının olduğu bir hastaneye götürmelisiniz. Çocuğun kırık olan ekstremitesinin uygun bir pozisyonda karton yardımıyla sabitlemeniz, kırık uçların çevre dokuya daha fazla zarar vermesini önler ve çocuğun ağrısını azaltmaya yardımcı olur.  Özellikle dirsek çevresi kırıklarda acil müdahale gerektiğinden ve ameliyathanede müdahale ihtiyacı olabileceğinden dolayı çocuğunuzu hastaneye götürürken herhangi bir yiyecek yedirmememli veya su içirmemelisiniz.

Çocuğunuz ortopedi ve travmatoloji uzmanı tarafından muayene edildikten sonra sizlere tedavi şeklini ve tedavi sürecini anlatacaktır. Çocuk kırıklarının çoğu kol veya bacağa uygulanacak alçı ile tedavi edilecektir. Alçı yapıldıktan sonra ilk birkaç gün kol veya bacakta oluşabilecek dolaşım bozukluğunu önlemek için parmakların ebeveynler tarafından aralıklı olarak takip edilmesi gerekmektedir. Parmakların morarması, veya aşırı beyazlaşması, çocuğun dayanabileceğinden çok ağrısının olması dolaşım bozukluğu için bir uyarıcıdır. Böyle bir durumda acil bir şekilde (gece veya gündüz farketmez) doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuzun basit bir girişimiyle kolun veya bacağın dolaşımı düzeltilebilir. Fakat geç kalınırsa sonuçları kol veya bacağın kaybına kadar gidebilir.

Diğer önemli bir konu ise çocukların bu dönemde evde canlarının sıkılmasıdır. Çocuğu televizyonun karşısına koyup gün boyu televizyon izletmek veya eline tableti verip sürekli bunlarla vakit geçirtmek iyi bir seçenek değildir. Çocukla yapboz gibi oyunlar oynayabilir, eve çocuğun arkadaşlarını çağırarak iyi vakit geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

Doktorunuzun belirtiği dönemlerde x-ray grafi kontrollerine mutlaka gidiniz. Kırıkta kayma olmuş ise doktorunuz bunu düzeltecektir. Alçı açıldığında çocuğun kolunun veya bacağının diğer kol veya bacağına göre incelmiş olması gayet normaldir ve zaman içinde bu düzelecektir. Çocuğunuzu kırık kolunu veya bacağını kullanması yönünde cesaretlendirerek korkularını atmasını sağlayabilirsiniz. Genellikle alçı açıldıktan bir hafta sonra her şey eskisi gibi olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortopedi ve Travmatoloji doktoru hangi hastalıklar ile ilgilenir?

Erişkin hastalarda kalça ağrısı