Erişkin hastalarda kalça ağrısı

 

Kalça ağrısı bir çok rahatsızlığın sonucunda sık görülmektedir. Kalçada meydana gelen ağrının yeri, ağrının sebebi hakkında bilgi verir. Kalça eklemindeki ağrılar genelde bacak iç kısmına ve kasığa doğru yayılan ağrıya sebep olmaktadır. Kalçanın dış kenarındaki ve arka kısmındaki ağrıların sebebi genelde kas, tendon, bağ ve kalçayı çevreleyen yumuşak dokulardan kaynaklanmaktadır. Bazı durumlarda hastalar dizindeki veya bel kısmındaki rahatsızlıkları sonucunda kalçalarında ağrı hissedebilirler. Kalça çevresi ağrılar; kalça çevresindeki yumuşak dokuların yaralanmaları, kalçada meydana gelen kırıklar ve çıkıklar, kalça çevresi sinirlerin sıkışması, kalçanın artrozu (kireçlenmesi), avasküler nekroz (uyluk kemiğinin başında kanlanmanın azalması sonucu kemiğin ölmesi), osteomyelit (kemik enfeksiyonu), kemik erimesi ve kanser gibi sebeplerden kaynaklanabilir.

 

Kalça çevresinde güçlü bağlar ve güçlü kaslar vardır. Yapılan egzersizler sonrasında, ters hareketlerde, aşırı yürümekte veya koşmakta, bir travma sonrasında, bu kaslarda gerilmeler, küçük yırtıklar oluşabilmekte, bağlarda yırtıklar veya kasları kemiğe bağlayan tendonlarda mikropsuz iltihaplanmalar oluşabilmektedir.  Bu ağrılar genelde kalçanın yanında hissedilmektedir. Bazı kazalar özellikle yüksekten düşmeler uyluk kemiğinde kırıklara ve kalça ekleminde çıkıklara sebep olmaktadır. Yaşlı kişilerde kemik erimesi sonucu kalçada kendiliğinden kırık oluşabilmektedir. Bunların sonucu olarak kalçada ağrı oluşabilir. Kalça çevresi sinirlerin sıkışması sonucunda kalçada ağrı oluşmaktadır. Bu ağrılar genelde bacağa yayılmaktadır.

Kalça artrozu (kireçlenmesi) ağrısı genelde kalçanın iç kısmında hissedilir. Bu ağrı yürümekle artmaktadır. Kalça artrozunun, romatizmal rahatsızlıklar sonucu, kalçada geçirilmiş kırıklar sonucu, kalça ekleminin şeklindeki bozukluklar sonucu, tedavi edilmemiş doğuştan kalça çıkığı sonucu ve çoğunlukla primer dediğimiz nedeni bilinmeyen olaylardan dolayı oluşabilmektedir. Genç yaşlarda kalça artrozunun ağrısı gidermek için yapılacaklar arasında kilo vermek, kalça çevresi kasların güçlendirilmesi ve ağrıyı azaltmaya yönelik ameliyatların yapılması sayılabilir. İlerleyen yaşlarda tedavi olarak kalça protezi hastayı sıkıntılarından kurtarmaktadır.

Femur (uyluk kemiği) başı kanlanması bozulması sonucunda kemikte ölüm gelişebilmektir. Buna tıpta femur başı avasküler nekrozu denilmektedir. Bazı hastalarda sebebi tam olarak anlaşılamamaktadır. Kortizon kullanımı, alkol kullanımı bu rahatsızlığa sebep olabilmektedir. Tedavi olarak uzun bir süre kalça üzerine yük vermekten kaçınmak, hiperbarik oksijen tedavisi yapılabilmektedir. İlerleyen vakalarda kalçaya canlandırma ameliyatları yapılabilmektedir. Eğer femur başında meydana gelen hasarlanma fazla olursa kalça zaman içinde artroza (kireçlenmeye) gider ve tedavi olarak kalça protezi kaçınılmaz hale gelir.

Hafif kalça ağrılarında hasta öncelikle dinlenmelidir. Dinlenme olarak ağrılı kalçaya yük vermeyi azaltmalı ve ağrı olan kalça üzerine yatılmamalıdır. Hafif kalça ağrılarını gidermek için basit ağrı kesici kullanmakta fayda vardır. Ağrı olan kalçaya buz uygulaması yapılabilir. Bazı ağrılarda kasların gevşemesi için sıcak uygulama yapılabilir, germe egzersizleri ile kalça rahatlatılabilir.

Hangi durumlarda doktora başvurulmalı? Bazı durumlarda kalça ağrısı için hemen doktora başvurulmalıdır. Kalça şekil bozukluğu gelişmişse, bacak veya kalçayı hareket etmekte güçlük varsa, ağrı olan kalça üzerine basılamıyorsa, yoğun ağrı oluşursa, ani şişlik kızarıklık gelişmişse, ateş, titreme ile birlikte kalçada ağrı varsa hasta mutlaka bir ortopedi ve travmatoloji doktoruna başvurmalıdır. 

Kalça ağrısı kişinin yürümesini  zorlaştırdığı gibi bazı durumlarda oturmasını da etkilemektedir. Kalça ağrısının bir çok sebebi vardır. Kalçanızda oluşan inatçı geçmeyen ağrılar için  mutlaka uzman bir doktora başvurunuz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuğumuz kolunu veya bacağını kırdığında ne yapmalıyız

Ortopedi ve Travmatoloji doktoru hangi hastalıklar ile ilgilenir?