Ortopedi ve Travmatoloji doktoru hangi hastalıklar ile ilgilenir?

Hayatımızın bazı dönemlerinde bedenimizde rahatsızlıklar yaşamaktayız. Bu rahatsızlıkların sebebini öğrenmek ve tedavi olmak için doktorlara başvurmaktayız. Günümüzde her hastalığın farklı bir uzmanı bulunmaktadır. Peki hasta hangi doktora gideceğine nasıl karar vermelidir? Normal koşullarda olması gereken, kişinin önce Aile hekimine başvurması, aile hekiminin tedavi edebileceği hastalıkların tedavisini düzenlemesidir. Eğer hastayı uzman bir doktorun görmesi gerekiyorsa hastanın uygun bölüme sevkini yapar. Fakat hastaların doktor seçme haklarının olması gereği, hastanın istediği hastaneye başvurma hakkı olduğundan bir çok hasta hangi bölüme gideceklerine kendileri karar vermektedir. Bu yazımızda okurlarımızı bilgilendirmek için Ortopedi ve Travmatoloji bölümünden bahsedeceğiz.
 

Ortopedi terimi, ilk olarak Paris Tıp Fakültesi profesörlerinden Nicolas Andry (1658-1742) tarafından çocuk eğrilikleri hakkında yazdığı kitabın ismi olarak kullanılmıştır. Orto ve pedi kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Orto kelime karşılığı “düz”, pedi kelime karşılığı “çocuk”tur. Ortopediyi Türkçeye kelime manasıyla çevirdiğimizde “düz çocuk” olmaktadır.

 

Ortopedi ve travmatoloji, vücudumuzun kas-iskelet sistemi yaralanmaları ve hastalıkları ile ilgilenen tıbbi uzmanlık alanıdır. Kemiklerimizi, eklemlerimizi, bağlarımızı, tendonlarımızı, kaslarımızı ve sinirlerimizi içeren bu karmaşık sistem, hareket etmemizi, çalışmamızı ve aktif olmamızı sağlar.

İlk zamanlarda omurga ve kol, bacak deformasyonları olan çocuklar ile ilgilenen ortopedistler şimdilerde, iskelet problemleri ile doğan yenidoğanlardan, artroskopik cerrahi gerektiren genç atletlere ve artritli (kireçlenmeli) yaşlılara kadar her yaştan hasta grubu ile ilgileniyorlar. Unutmayalım ki herkes kemiğini kırabilir.

 

Ortopedi cerrahları kas-iskelet sistemi problemlerini tedavi eder. Tedavi öncesinde yaralanmaları veya rahatsızlıkların teşhisini koyar. Teşhis edilen hastalığı, ilaç, egzersiz, alçı veya cerrahi yöntemler ile tedavi eder. Hastanın hareket, güç ve işlevlerini yeniden kazandırmak için egzersizler veya fizik tedavi önererek hastanın rehabilitasyonunu sağlar. Bunların yanı sıra yaralanmayı önlemek veya hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için gerekli önlemleri ve tedavi planlamalarını hastaya sunar.

Ortopedi cerrahları kas-iskelet sisteminin tüm yönlerine aşina olsalar da birçok ortopedist ayak ve ayak bileği, omurga, omuz, el, kalça veya diz gibi belirli alanlarda uzmanlaşmıştır. Pediatri, travma veya spor hekimliği gibi belirli alanlara odaklanmayı da seçebilirler. Bazı ortopedik cerrahlar birkaç alanda uzmanlaşabilir.

Doç. Dr. Özgür Karakoyun

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuğumuz kolunu veya bacağını kırdığında ne yapmalıyız

Erişkin hastalarda kalça ağrısı