KALÇA PROTEZİ YAPILAN HASTALAR NELERE DİKKAT ETMELİDİR

Kalça ekleminde artroz (kireçlenme) geliştiğinde özellikle yürüme esnasında kalça ekleminde ağrı olur. Bu ağrılar genellikle kasık bölgesinde hissedilir. Kireçlenmenin ilerlemesi sonucu hasta yürürken aksamaya başlar ve ağrının şiddeti giderek artar. Kalça hareketlerinde azalma olur ve yere çömelmekte güçlük, çorap ve ayakkabı giymekte zorlanmalar başlar. Bu gibi şikayetleri olan hastaların tedavisi için kalça protezi yapılması gerekir.Kalça protezi yapılan hastanın ameliyat sonrasında dikkat etmesi gereken şeyler vardır.

Kalça protezi ameliyatından sonra hasta odasına alınır. Ameliyatın erken döneminde anestezinin etkisiyle hasta kendinde olmadığında yapacağı ters bir harekette kalça eklemi yerinden çıkabilir. Bu nedenden hasta yatağına dikkatli bir şekilde alınmalı ve  yatak içinde hasta sırtüstü yatar ve bacak arasına yastık konur. Eğer ameliyattan sonra dren (yara bölgesindeki kanın dışarı akması için takılan sistem) takılmış ise  belli aralıklarla  hemşire tarafından takip edilir ve haznesi dolmuş ise boşaltılır. Bazı uzmanlar bu ameliyatlarda dren kullanmayabilir.

Ameliyattan bir gün sonra hastaya yatak içinde nasıl oturacağı ve yatakta nasıl kalkıp yürüyeceği öğretilir.  Kalça ekleminin çıkmaması için hastanın bacağı aşırı derecede içeri veya dışarı dönmemeli, ve bacaklar birbirinden ayrık olmalıdır. Oturma esnasında kalça 90 dereceden daha fazla bükülmemelidir. Bu nedenden dolayı hasta çekyat ve tabure gibi  alçak yerlere oturmamalıdır. Eğer evdeki tuvalet alçak ise tuvalet yükseltici kullanılması gerekir. Hasta bu dönemde yürüteç yardımıyla yürür. Kalçasındaki ağrının izin verdiği kadar bacağına yüklenebilir. Sabah vizitinde doktor kalça çevresi kaslarının güçlendirilmesi için yapılması gereken egzersizleri hastaya öğretir.

Birinci gün hastaların ağrıları oldukça azalmış olacaktır. Hastanın pansumanı yapılır ve ağrı durumuna göre ameliyattan bir gün sonra evine taburcu edilebilir. Eve giden hasta kendisine verilen egzersizleri devamlı yapmalıdır. Ağrısı olduğunda doktorunun kendisine reçete ettiği ağrı kesicileri kullanmalıdır. Hasta ev içinde kendi ihtiyaçlarını görebilir. Yürümek için yardımcı cihaz olarak yürüteç veya kanedyen (baston) kullanabilir. Doktorların tavsiye ettiği süre boyunca yürüteç veya kanedyen kullanmaya devam etmelidirler. 

Hasta gün aşırı pansuman yaptırır ve 10 gün sonra dikişlerini aldırmak için kontrole gelir. Dikişler alındıktan 1 gün sonra hasta banyosunu yapabilir. Bu aşamadan sonra hasta doktorunun tavsiyesine göre tek kanedyen kullanarak yürüyebilir. Ameliyatın erken döneminde hasta yere çömelemez ve çorabını kendisi giyemez. Genelde hasta 4. ayda çorabını kendisi giyebilir hale gelmektedir.

Düşük bir ihtimal olsa da erken dönemde ters bir harekette kalça protezi yerinden çıkabilir. Böyle bir durumda hasta doktoruna ulaşması gerekmektedir. Genellikle anestezi altında hastanın kalçası yerine yerleştirilir. Eğer kalça protezi tekrar tekrar çıkıyorsa protezin değiştirilmesi gerekebilir.

Diğer önemli bir konu ise kalça protezi yapılan hastaların bacak damarlarında kan pıhtısı oluşması olasılığıdır. Bu olay nadir olsa da bunun için her hastada tedbirler alınması gerekmektedir. Hastaların uyluğa kadar basınçlı antiembolik (pıhtılaşma önleyici)  çoraplar (varis çorabı) giymesi tavsiye edilir. Pıhtıyı önlemek için doktorun önerdiği enjeksiyon tarzı ilaçların veya hapların 35 gün boyunca her gün alınması gerekmektedir. Baldır kısmında oluşacak şişlik veya kızarıklıkların mutlaka doktora bildirilmesi gerekmektedir.  Protez ameliyatı yapılan hastaların diş hekimine gittiklerinde kalçalarında protez olduğunu söylemeleri ve işlem öncesinde antibiyotik almaları gerekmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortopedi ve Travmatoloji doktoru hangi hastalıklar ile ilgilenir?

Çocuğumuz kolunu veya bacağını kırdığında ne yapmalıyız

Erişkin hastalarda kalça ağrısı