Kemik enfeksiyonu (osteomiyelit)


Kemik dokusu sert bir yapıya sahiptir ve bu sert yapı içindeki hücreler sayesinde canlı bir dokudur. Kemik dokusu enfeksiyona karşı çok dirençlidir. Bir kemiğin iltihap kapması için kemiğin canlılığında problem olması gereklidir.

 Bir kemiğe mikroorganizmaların yerleşmesinin iki yolu vardır. Birincisi vücudumuzun başka bir yerindeki enfeksiyon odağındaki mikroorganizmaların kan yoluyla kemiğe ulaşması ve kemik enfeksiyonuna neden olmasıdır. Bu tür enfeksiyonlarla genellikle sık sık idrar yolu veya boğaz enfeksiyonu geçiren çocuklarda karşılaşmaktayız. Bu enfeksiyonun bulguları arasında ateş, bacağının üzerine yük verememe ve bacakta kızarıklık sayılabilir. Erken dönemde röntgen filmi normal olduğundan tanı için MRI görüntüleme gerekebilir. Bazı durumlarda kemikteki bu lezyonlar tümörler ile karışabilmektedir. Kemikten alınacak kültür sonucuna göre  kemik cerrahi olarak temizlendikten sonra uygun ve uzun süreli antibiyotik kullanımıyla enfeksiyon tedavi edilebilmektedir.

 

İkinci enfeksiyon türü ise daha çok erişkinlerde görülen kemik enfeksiyonudur. Bu tür enfeksiyonlar ya çocukluk çağında gelişen kemik enfeksiyonunun uygun tedavi edilmemesi sonucu mikroorganizmanın kemiğe tamamen yerleşmesi sonucu oluşur ya da geçirilen kırıklar sonrası kemiğin canlılığını yitirmiş tarzda hasarlanması ve bakterilerin kemiğe direkt olarak yerleşmesi sonucu gelişir. Bu enfeksiyonun bulgusu genellikle kemik ağrısı şeklinde görülür. Enfeksiyon ilerleyerek ciltte akıntı da yapabilmektedir. Uygun tedavi edilmeyen hastalarda bu akıntılar dönem dönem durmaktadır. Fakat hastanın vücut direnci düştüğünde, önce kemik çevresinde şişlik ve sonrasında ciltte akıntı tekrar başlamaktadır. Birçok hasta yıllarca bu rahatsızlıkla mücadele etmektedir. Hatta halk arasında bu hastalığın mezarda biteceğine dair söylentiler vardır.

Günümüzde kemik enfeksiyonları bilinenin aksine  tedavi edilebilen hastalıklardır. Bu tedavi süreci uzundur. Hastaların ve doktorların sabırlı olması gerekmektedir. Tedavide enfeksiyon olan kemik dokusu uygun şekilde ameliyat ile temizlenir, bu bölgede bakterinin türünü anlamak için kültür yapılır. Kemik içine ve çevresine antibiyotikli kemik çimentosu yerleştirilir. Kültür sonucuna göre enfeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından hastanın antibiyotik tedavisi düzenlenir. Kan tahlilleriyle hastanın tedavi süreci takip edilir.

Bazı durumlarda enfeksiyon bulunan kemik kısmında canlılığın iyi olmaması nedeniyle o kısımdaki kemik tamamen çıkarılır. Daha sora kemik transportu denilen yöntem ile kemik uzatma yapılarak ekstremite (uzuv) tedavi edilir.

Kemik enfeksiyonu (osteomyelit) tedavisi hasta ve doktor için sabır gerektiren bir süreçtir. Bu süreç sonunda hastaların büyük kısmı sağlığına kavuşmaktadır. Hastalığın tekrarlama olasılığı oldukça düşüktür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortopedi ve Travmatoloji doktoru hangi hastalıklar ile ilgilenir?

Çocuğumuz kolunu veya bacağını kırdığında ne yapmalıyız

Erişkin hastalarda kalça ağrısı