Kemik erimesi (Osteoporoz)


İnsan gövdesinin ayakta durabilmesi için sağlam kemik yapısının olması gerekmektedir. Sağlam kemik yapısı kemiğin yapısını oluşturan sağlam bağların olması ve bu bağların arasının yeterli miktarda kalsiyumla desteklenmesiyle oluşmaktadır. 25 yaşında kemiklerimiz kalsiyum depo edebileceği en yüksek kapasiteye ulaşır ve bu yaştan sonra kemiklerde kalsiyum miktarı zamanla azalır. Yaş ilerledikçe kemikte oluşan bu erime kırılma riski oluşturuyorsa artık kişide kemik erimesi (osteoporoz) rahatsızlığından söz edebiliriz. Kemik erimesi genelde kalça, omurga ve el bileğinde kırıklara neden olmaktadır.

İki çeşit kemik erimesi vardır. Primer kemik erimesi yaşın ilerlemesi sonucu oluşur. Sekonder kemik erimesi ise herhangi bir rahatsızlık sonrası oluşan kemik erimesidir.

Primer kemik erimesinin iki şekli vardır. Birincisi kadınların menopoz sonrası hormon seviyelerindeki değişimler sonrası oluşan kemik erimesidir. İkincisi ise yaşın ilerlemesiyle oluşan kemik erimesidir ki bu tür osteoporoz hem erkeklerde hem de kadınlarda  görülür. Kadınlarda menopoz öncesi yüksek olan östrojen hormonu kemik dokusunu korumaktadır. Menopoz sonrası kadınlarda kemikler hızla kalsiyum kaybına uğrayabilmektedir. Be nedenden dolayı kadınların 50 yaş sonrası kemik yoğunluğu ölçümü yapmaları ve kemik erimesi var ise tedavi başlanması gerekmektedir. Genelde 70 li yaşlarda hem erkeklerde hem de kadınlarda kemik erimesi görülebilir. Yaygın ağrısı olan erkelerin de bu yaşlarda kemik yoğunluğu ölçümü yaptırmaları önerilmektedir.

Kemik yoğunluğu ölçümüne BMD denmektedir. Bu ölçüm düşük doz radyasyon içermektedir. Hastaların kalça ve bel omurgalarının kemik yoğunluğuna bakılmakta ve kişinin yaşına göre olması gereken değerler ile karşılaştırılmaktadır. Kemik yoğunluğu düşük olan, kalça ve omurgalarda kırık oluşma riski yüksek olan kişilere ilaç tedavisi başlanmaktadır.

Osteoporoz için kullanılan ilaçlarda amaç kemik yıkımını azaltmak ve kemik yapımını arttırmaktır. Bu ilaçların günlük tablet olarak alınan şekilleri olduğu gibi, 3 aylık, 6 aylık veya 1 yıllık enjeksiyon şeklinde verilenleri de bulunmaktadır.  Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, kadın doğum uzmanı kemik erimesi ilaçlarını reçete edebilmektedir.  Kemik erimesi çok ileri derece olan hastalarda kemik oluşumunu hızlandırmak için bazı hormonların kullanılması gerekebilmektedir. Bu durumda endokrinoloji uzmanı ile hastanın tedavisi düzenlenir. Birçok uzman doktor kemik yapımını desteklemek için hastalarına kalsiyum haplarıyla birlikte D vitamini reçete etmektedir.

D vitamini kemik için önemlidir. D vitamini kalsiyumun kemiklere depolanmasına yardım etmektedir. Güneş ışınları cildimizin altında bulunan D vitaminlerini aktive etmektedir. Bir kişinin günde 15 dakika yüzünün ve ellerinin güneş ışınına maruz kalması günlük D vitamin için yeterli olmaktadır. D vitamini eksikliği olduğunda doktorunuz tarafından önerilen dozlarda vitamin kullanabilirsiniz. Eğer ağızdan D vitamini alıyorsanız bunun yanında süt ürünleri tüketmeniz faydalı olacaktır. Kemik dokusuna yük bindirmek de kemiklerin sağlamlığını arttırmaktadır. Bu sebeple gün içinde yapacağınız yürüyüşler de kemik sağlığı için önemlidir.

Sekonder kemik erimesi ise bazı hormon rahatsızlıklarında, birtakım ilaçların kullanımında, böbrek yetmezliğinde veya bazı kanser türlerinde görülebilmektedir. Bu tür kemik erimelerinin tedavisi öncelikle sebep olan hastalığın iyileştirilmesiyle yapılmaktadır.

Kemiklerimizin sağlam olması için 25 yaşına kadar kemiklerimize depo edebileceğimiz en yüksek değerde kalsiyum depolamakla işe başlayabiliriz. Bunun için süt ve süt ürünleri tüketmekte ve güneşli günlerde dolaşmakta fayda vardır. Kemik erimesiyle karşı karşıyaysanız doktorunuz kemik yoğunluğu ölçümü yaparak sizlere tedavi başlayacaktır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuğumuz kolunu veya bacağını kırdığında ne yapmalıyız

Ortopedi ve Travmatoloji doktoru hangi hastalıklar ile ilgilenir?

Erişkin hastalarda kalça ağrısı