Kemik ve Eklem Sağlığı İçin Faydalı Besinler.


Kemiklerimiz sürekli kendisini yeniler. Yaşamın ilk yıllarında eski kemik dokusu sürekli yıkılır ve bunun yerine yeni kemik dokusu oluşturulur. Bu sayede kemiklerin sürekli dayanıklı olması sağlanır. 30 yaşına gelindiğinde, yeni kemik oluşumu yavaşlamaya başlar ve bu durum kemiklerde incelme ve eklemlerde sertleşme ile  sonuçlanır.

Düzenli egzersiz kemik oluşumu süreci için uyarıcı etki sağlayabilir, ancak,  aynı zamanda doğru beslenmek gerekir, böylece vücudumuza güçlü kemikler ve eklemler inşa etmek için gerekli hammaddeler sağlanmış olur.

Burada eklemler için beslenmeyi sağlayacak gıdaları şöyle sıralayabiliriz:

Balık: Ton balığı, somon ve uskumru gibi bazı yağlı balık türleri omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Haftada iki kez balık tüketmek özellikle romatoid artritli (iltihaplı eklem romatizması)  olan hastalara faydalı olacaktır.

Soya Bazlı Gıdalar: Soya fasülyesi  gibi gıdaların protein ve lif oranı yüksek, yağ oranı ise çok düşüktür. Bu besinlerin iltihap çözücü özelliği vardır, bu sayede eklem ağrılarını azaltır.

Sızma Zeytinyağı: Sızma zeytinyağı tüketimi osteokalsin gibi kemik oluşum belirteçlerinin artmasını sağlamaktadır ve yeni kemik oluşumunu arttırdığı gösterilmiştir. Saf haliyle, zeytinyağının anti-inflamatuar (iltihap giderici) ve antioksidan özellikleri vardır.

Kiraz: Araştırmalara göre, kirazda bulunan antosiyaninler gut ataklarını azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Süt Ürünleri: Peynir ve yoğurt gibi az yağlı süt ürünleri, kemik gücünü arttıran ve osteoporoz ve osteoartrit olanlar tarafından tüketilmesi gereken bol kalsiyum ve D vitamini ile doludur.

Koyu Yeşil Sebzeler: Kalsiyum güçlü kemikler için en önemli minerallerden biridir ve lahana, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde büyük miktarlarda bulunur.

Tatlı Patates:  Kemik sağlığını arttırmakta yardımcı olabilir. Potasyum ve magnezyum bakımından zengin bir kaynaktır

Greyfurt: Bu meyve, kemik kaybını önlemeye yardımcı olmada önemli bir vitamin olan C vitamini bakımından zengindir.

Brokoli: C ve K vitaminlerini yüksek miktarda içermesinin yanı sıra, brokoli  bileşik sulforaphane içerir, bu sayede osteoartrit (kireçlenme) ilerlemesini yavaşlatmakta yardımcı olur.

Yeşil Çay: Çalışmalar yeşil çayın iltihabı azaltan ve kıkırdak yıkımını en aza indiren antioksidanlar ile dolu olduğunu göstermiştir.

Bamya: Bamya içinde bir çok antioksidan ve K vitamini içerir. Bu sayede eklem yıpranmasını azaltır ve kemik yıpranmasını geciktirir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortopedi ve Travmatoloji doktoru hangi hastalıklar ile ilgilenir?

Çocuğumuz kolunu veya bacağını kırdığında ne yapmalıyız

Erişkin hastalarda kalça ağrısı