Kemik ve Eklem Sağlığı İçin Faydalı Besinler.
Kemiklerimiz
sürekli kendisini yeniler. Yaşamın ilk yıllarında eski kemik dokusu sürekli
yıkılır ve bunun yerine yeni kemik dokusu oluşturulur. Bu sayede kemiklerin
sürekli dayanıklı olması sağlanır. 30 yaşına gelindiğinde, yeni kemik oluşumu
yavaşlamaya başlar ve bu durum kemiklerde incelme ve eklemlerde sertleşme
ile sonuçlanır.
Düzenli egzersiz
kemik oluşumu süreci için uyarıcı etki sağlayabilir, ancak, aynı zamanda doğru beslenmek gerekir, böylece
vücudumuza güçlü kemikler ve eklemler inşa etmek için gerekli hammaddeler
sağlanmış olur.
Burada eklemler
için beslenmeyi sağlayacak gıdaları şöyle sıralayabiliriz:
Balık: Ton balığı, somon ve uskumru gibi bazı yağlı balık türleri omega-3 yağ
asitleri açısından zengindir. Haftada iki kez balık tüketmek özellikle romatoid
artritli (iltihaplı eklem romatizması)
olan hastalara faydalı olacaktır.
Soya Bazlı Gıdalar: Soya fasülyesi
gibi gıdaların protein ve lif oranı yüksek, yağ oranı ise çok düşüktür.
Bu besinlerin iltihap çözücü özelliği vardır, bu sayede eklem ağrılarını
azaltır.
Sızma Zeytinyağı: Sızma zeytinyağı tüketimi osteokalsin gibi kemik
oluşum belirteçlerinin artmasını sağlamaktadır ve yeni kemik oluşumunu
arttırdığı gösterilmiştir. Saf haliyle, zeytinyağının anti-inflamatuar (iltihap
giderici) ve antioksidan özellikleri vardır.
Kiraz: Araştırmalara göre, kirazda bulunan antosiyaninler gut ataklarını azaltmaya
yardımcı olabilmektedir.
Süt Ürünleri: Peynir ve yoğurt gibi az yağlı süt ürünleri, kemik
gücünü arttıran ve osteoporoz ve osteoartrit olanlar tarafından tüketilmesi
gereken bol kalsiyum ve D vitamini ile doludur.
Koyu Yeşil Sebzeler: Kalsiyum güçlü kemikler için en önemli
minerallerden biridir ve lahana, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde
büyük miktarlarda bulunur.
Tatlı Patates: Kemik sağlığını
arttırmakta yardımcı olabilir. Potasyum ve magnezyum bakımından zengin bir
kaynaktır
Greyfurt: Bu meyve, kemik kaybını önlemeye yardımcı olmada önemli bir vitamin olan C
vitamini bakımından zengindir.
Brokoli: C ve K vitaminlerini yüksek miktarda içermesinin yanı sıra, brokoli bileşik sulforaphane içerir, bu sayede
osteoartrit (kireçlenme) ilerlemesini yavaşlatmakta yardımcı olur.
Yeşil Çay: Çalışmalar yeşil çayın iltihabı azaltan ve kıkırdak
yıkımını en aza indiren antioksidanlar ile dolu olduğunu göstermiştir.
Bamya: Bamya içinde bir çok antioksidan ve K vitamini içerir. Bu sayede eklem
yıpranmasını azaltır ve kemik yıpranmasını geciktirir.
Yorumlar
Yorum Gönder