Kozmetik Boy Uzatma

 

Boy uzatma ameliyatını  isteyen kişilerin çoğu vücut görünümlerinden memnun değildir. Vücut imgesi kendimizi algılama şeklimizdir. Boyumuzun uzun veya kısa olması kaç cm boyumuz olduğu ile ilgili olduğu gibi, gövde ve bacak oranımıza göre kendimizi nasıl algıladığımızla da ilgilidir.

Toplumdaki boy uzunluğunun dağılımına bakarak toplumun ortalama boyunu, kimlerin topluma göre daha uzun ve daha kısa olduğunu değerlendirebiliriz. Yapılan çalışmalarda erkeklerde ortalama boy 173 cm ve kadınlarda 163 cm dir. Normal boy alt sınırı ise   erkeklerde 166 cm ve kadınlarda 153 cm dir. Bu boyların altı kısa boy olarak kabul edilir. Ama asıl önemli olan kişinin kendisini nasıl algıladığıdır.

Boy uzatma ameliyat teknikleri

Ekstremite uzatma “distraksiyon osteogenesiz” (kemikte oluşturulan kontrollü kırığın iyileşme döneminde oluşan yumuşak kemik dokusu (kalus) günde 1 mm germe yöntemiyle uzatılması ve uzatma tamamlandıktan sonra normal kemik dokusunun oluşması) yöntemiyle yapılmaktadır. Kalus dokusunun gerilmesi için önceleri ekstrenal fiksatörler kullanılmaktaydı. Komplikasyonları azaltmak için kemik içine yerleştirilen çivi üzerinden uzatma yöntemi (LON) geliştirildi. Günümüzde tamamen kemik içine yerleştirilen uzayabilen çiviler ile ekstremite uzatılması daha konforlu yapılabilmektedir.

Uzatma yöntemleri

Ekstremite uzatılmasında 3 evre vardır. Birinci evre ameliyattan sonraki 5-7 gündür. Bu sürede kırılan kemikte yumuşak kaynama dokusu oluşması beklenir. İkinci evre uzama evresidir. Uzama günde 1mm olarak yapılır. 3. Evre ise uzama tamamlandıktan sonra kemiğin oluşması evresidir. Yapılan çalışmalarda 1 cm uzamada kemik oluşması için ortama 1.12 (0.87-1.71) ay gerekmektedir. Örneğin femurda (uyluk kemiği) 5 cm uzatma ve kemiğin oluşması için ortalama 5-6 ay gibi bir süreye ihtiyaç duyulur.  Bu prensiplere göre kemiği uzatacak yöntemler vardır. İlk zamanlarda İlizarov eksteınal fiksatör ile uzatma yapılmakta idi. Hastanın bacağında eksternal fiksatörlerin daha az kalması için yöntemler geliştirildi. Bunlardan birincisi kombine dediğimiz sistemdir. Kombine sistemde kemiğin medüllası (kemik içindeki boşluk) içine normal kırıklarda kullanılan intramedüller çivi yerleştirilir. Çivinin bir tarafı kilitlenir. Bacak dışında uzatmayı yapabilmek için tek taraflı eksternal fiksatör yerleştirilir. Yerleştirilen fiksatör ile uzatmanın nasıl yapılacağı hastaya öğretilir. Hasta günde 4 kez 0,25mm olacak şekilde bacağını uzatır. Bacağın uzaması tamamlandıktan sonra ameliyathane koşullarında kemik içine yerleştirilen  çivinin alt kısmına vidalar takılarak kilitlenir ve eksternal fiksatörler çıkarılır. Kemik oluşuncaya kadar yükü kemik içindeki çivi taşır.

İkinci yöntem olarak uzayabilen çiviler geliştirildi. Bu çiviler iç içe geçmiş iki tüpten ve çivinin uzamasını sağlayacak mekanizmalardan oluşmaktadır. İlk çivilerde mekanik olarak hasta belli egzersizler yaparak uzamaktaydı. Sonrasında çivinin içine yerleştirilen elektrik motoru ile çalışan çivi üretildi. Bu çivilerden sonra manyetik çiviler geliştirildi. Bu çivi kullanıldığında hastanın tam yükünü taşıyamadığından uzatma esnasında ve kemik oluşuncaya kadar hastanın bacağına yük vermemesi gerekmektedir. Son olarak yine aynı firmanın çıkardığı Stryde isimli çivi güçlendirilmiş çelikten yapıldığından bacakların yük taşımasına izin vermektedir.  Bu çivilerle hastaların iyileşme süreci daha kısa olmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuğumuz kolunu veya bacağını kırdığında ne yapmalıyız

Ortopedi ve Travmatoloji doktoru hangi hastalıklar ile ilgilenir?

Erişkin hastalarda kalça ağrısı