Meşrubatlar ve Alkolsüz içecekler diz kireçlenmesine neden olur mu?


Vücudumuzun en çok ağırlık taşıyan eklemi diz eklemidir. Diz eklemimizde zaman içinde yıpranmalar meydana gelir. Bu yıpranmalar sonucu bazı insanlarda diz kireçlenmesi (artrozu) dediğimiz hastalık ortaya çıkar. Dizde meydana gelen yıpranmaların kireçlenmeye gitmesinde en önemli neden kişinin genetik yapısıdır. Fakat bunun yanında kişinin yaşam tarzı, yedikleri ve içtikleri de kireçlenmeyi hızlandırabilir. Bugünkü yazımız da 2013 yılında Harvard Üniversitesinde alkolsüz içeceklerin diz kireçlenmesi üzerine etkisi hakkında yapılan bir çalışma ile ilgili olacaktır.

2013 yılında Harvard Üniversitesinde, alkolsüz içeceklerle (kola ve meyve suyu gibi..) diz kireçlenmesi arasındaki ilişki hakkında bir çalışma sunuldu. Bu araştırmada haftada 5 veya daha fazla meşrubat tüketiminin diz kireçlenmesinin hızlı bir şekilde oluşmasına neden olduğu bildirilmiştir. Özellikle zayıf vücut yapılı erkeklerin bu tür içecekleri tüketmesinin diz ekleminde daha fazla yıpranmaya neden olduğu tespit edilmiştir.

Teorik olarak bu tür içecekler vücuttaki toksik maddelerin artmasına neden olmaktadır. Bu toksik maddelerin diz eklemindeki kıkırdakta yıkıma neden olduğu düşünülmektedir. Tek bir bilimsel çalışmayla meşrubatların diz kireçlenmesinde sorumlu olduğu tam olarak kanıt sayılamaz. Çalışmada şunu da göz önünde bulundurmamız gerekir ki, haftada 5 ten fazla meşrubat tüketen insanların yemek alışkanlıkları da genelde fast-food tarzındadır. Yaşam tarzlarında farklılıklar vardır. Bu dengesiz beslenme şekli ve durağan bir yaşam tarzı, bu hastalarda diz kireçlenmesinin esas sorumlusu olabilir.

 

Geçen yıl Harvard Üniversitesi'nde yapılan alkolsüz içecekler ve diz artriti arasında bir bağlantı öneren bir çalışma prestijli bir tıp konferansında sunuldu.  Araştırmacı "Haftada 5 veya daha fazla diyet dışı alkolsüz içecekler tüketimiyle osteoartritte önemli ilerleme vardır " sonucuna varmıştır.  İlginçtir ki bu çıkarım obez olmayan erkekler için de geçerliydi.  Araştırmacı obez erkeklerde alkolsüz içecekler ve osteoartrit arasında böyle bir korelasyon bulamamıştı.  Bunun neden doğru olduğundan emin değillerdi.  Bu sonuç tüketilen bir dizi alkolsüz içeceğe eşlik eden diğer faktörlerle de ilişkili olabilir.  Örneğin alkolsüz içecekleri bu yoğunlukta tüketen erkeklerde daha kötü bir diyet alışkanlığı ve başka şekillerde daha az sağlıklı bir yaşam tarzı var olabilir. 

Bu çalışma tam olarak meşrubatların diz kireçlenmesine neden olduğunu kanıtlamamaktadır. Bir ortopedi ve travmatoloji doktoru olarak eklem sağlığı için, vücudumuzda toksik maddelerin artmasına neden olan içecekleri ve yiyecekleri fazla tüketmemeliyiz kanaatindeyim. Civa, kurşun ve bakır gibi ağır metallerin vücudumuza girmesine engel olmalıyız. Ne kadar genetik olarak diz kireçlenmesine yatkın bir vücuda sahip olsak da, diz çevresi kaslarını güçlü tutarak, beslenmemize dikkat ederek kendimizi koruyabilir, yıkım sürecini yavaşlatabiliriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortopedi ve Travmatoloji doktoru hangi hastalıklar ile ilgilenir?

Çocuğumuz kolunu veya bacağını kırdığında ne yapmalıyız

Erişkin hastalarda kalça ağrısı