Meşrubatlar ve Alkolsüz içecekler diz kireçlenmesine neden olur mu?
Vücudumuzun en çok ağırlık taşıyan
eklemi diz eklemidir. Diz eklemimizde zaman içinde yıpranmalar meydana gelir.
Bu yıpranmalar sonucu bazı insanlarda diz kireçlenmesi (artrozu) dediğimiz
hastalık ortaya çıkar. Dizde meydana gelen yıpranmaların kireçlenmeye
gitmesinde en önemli neden kişinin genetik yapısıdır. Fakat bunun yanında
kişinin yaşam tarzı, yedikleri ve içtikleri de kireçlenmeyi hızlandırabilir.
Bugünkü yazımız da 2013 yılında Harvard Üniversitesinde alkolsüz içeceklerin
diz kireçlenmesi üzerine etkisi hakkında yapılan bir çalışma ile ilgili
olacaktır.
2013 yılında Harvard Üniversitesinde,
alkolsüz içeceklerle (kola ve meyve suyu gibi..) diz kireçlenmesi arasındaki
ilişki hakkında bir çalışma sunuldu. Bu araştırmada haftada 5 veya daha fazla
meşrubat tüketiminin diz kireçlenmesinin hızlı bir şekilde oluşmasına neden
olduğu bildirilmiştir. Özellikle zayıf vücut yapılı erkeklerin bu tür
içecekleri tüketmesinin diz ekleminde daha fazla yıpranmaya neden olduğu tespit
edilmiştir.
Teorik olarak bu tür içecekler vücuttaki
toksik maddelerin artmasına neden olmaktadır. Bu toksik maddelerin diz
eklemindeki kıkırdakta yıkıma neden olduğu düşünülmektedir. Tek bir bilimsel
çalışmayla meşrubatların diz kireçlenmesinde sorumlu olduğu tam olarak kanıt
sayılamaz. Çalışmada şunu da göz önünde bulundurmamız gerekir ki, haftada 5 ten
fazla meşrubat tüketen insanların yemek alışkanlıkları da genelde fast-food
tarzındadır. Yaşam tarzlarında farklılıklar vardır. Bu dengesiz beslenme şekli
ve durağan bir yaşam tarzı, bu hastalarda diz kireçlenmesinin esas sorumlusu
olabilir.
Geçen yıl Harvard Üniversitesi'nde
yapılan alkolsüz içecekler ve diz artriti arasında bir bağlantı öneren bir
çalışma prestijli bir tıp konferansında sunuldu. Araştırmacı
"Haftada 5 veya daha fazla diyet dışı alkolsüz içecekler tüketimiyle
osteoartritte önemli ilerleme vardır " sonucuna varmıştır. İlginçtir
ki bu çıkarım obez olmayan erkekler için de geçerliydi. Araştırmacı obez
erkeklerde alkolsüz içecekler ve osteoartrit arasında böyle bir korelasyon
bulamamıştı. Bunun neden doğru olduğundan emin değillerdi. Bu sonuç
tüketilen bir dizi alkolsüz içeceğe eşlik eden diğer faktörlerle de ilişkili
olabilir. Örneğin alkolsüz içecekleri bu yoğunlukta tüketen erkeklerde
daha kötü bir diyet alışkanlığı ve başka şekillerde daha az sağlıklı bir yaşam
tarzı var olabilir.
Bu çalışma tam olarak meşrubatların diz
kireçlenmesine neden olduğunu kanıtlamamaktadır. Bir ortopedi ve travmatoloji
doktoru olarak eklem sağlığı için, vücudumuzda toksik maddelerin artmasına
neden olan içecekleri ve yiyecekleri fazla tüketmemeliyiz kanaatindeyim. Civa,
kurşun ve bakır gibi ağır metallerin vücudumuza girmesine engel olmalıyız. Ne
kadar genetik olarak diz kireçlenmesine yatkın bir vücuda sahip olsak da, diz
çevresi kaslarını güçlü tutarak, beslenmemize dikkat ederek kendimizi
koruyabilir, yıkım sürecini yavaşlatabiliriz.
Yorumlar
Yorum Gönder