Ortopedi ve Fizik Tedavi

 

Günümüzde sanılanın aksine Ortopedi hastalarının büyük çoğunluğunun ameliyat edilmesine gerek yoktur. Bunun için Ortopedi ve Travmatoloji uzmanları genellikle anti-inflamatuar dediğimiz ağrı kesici ilaçlar yazmakta ve egzersiz başlamaktadırlar. Bunların yetersiz kaldığı durumlarda hastaları fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına sevk ederler. Bugünkü yazımızda Fizik Tedavi bölümü ortopedi hastalarına nasıl bir fayda sağlar bundan bahsedeceğiz.

Öncelikle fizik tedavi hastanın ağrılarının azalmasına yardımcı olacaktır. Fizik tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı hastayı değerlendirdikten sonra hastanın ağrısının azalması ve fonksiyonlarının artması için hastaya özel bir tedavi programı hazırlayacaktır. 

Hayatımızın bir döneminde kas iskelet sistemi ağrıları çekebiliriz. Fizik tedavi bu ağrıları geçirmenin yanı sıra hastanın ilerleyen hayatında tekrar bu tarz ağrıları yaşamasını ve kas iskelet yaralanmalarını önlemek için hastaya kendisini nasıl koruyacağını öğretir.

Baş ağrılarının bir çok nedeni boyun çevresi  kasların sertliğinden kaynaklanmaktadır. Fizik tedavinin öğreteceği özel egzersizlerle boyun çevresi kasları güçlendirmek mümkündür. Bu sayede bu sinir bozucu baş ağrılarından kurtulmuş olursunuz.

Yaşlandıkça, düşmek daha büyük risk haline gelir. Bu şekilde düşmeler uzun süreli sakatlanmalara neden olacaktır.  Fizik tedavi hastalara nasıl dengelerini sağlayacağını ve buna yönelik egzersizleri öğretir. Bu sayede hastaların düşerek kendini sakatlamasının önüne geçilmiş olur.

Ayakkabınızı giymekte zorluk mu çekiyorsunuz. Eğilip yerden bir şeyler almakta zorluk mu çekiyorsunuz. Fizik tedavi ile daha elastik bir vücudunuz olacaktır. Bu sayede hayatınız rahatlayacak ve ağrılarınız azalacaktır. Güçlendirme egzersizleri ile posturunuz (duruşunuz) düzelecek, daha dik ve kendinize güvenir bir şekilde yürüyeceksiniz.

Şimdi söyleyeceğim şey fizik tedavinin direk olarak yaptığı bir yardım değil. Fakat iyi bir fizik tedavi kliniğinde fizyoterapistler işlerini severek yaptıkları için hasta tedavi sürecinde kendini mutlu hisseder. Bu arada fizik tedavi sürecinde sizin gibi ağrı çeken bir çok  arkadaş edinirsiniz. Yalnız olmadığınızı bilmek tedavi sürecini de olumlu yönde etkileyecektir. 

Bir hastanın tedavisi her zaman ilaçlar veya ameliyat ile yapılmaz. Kas iskelet sisteminin ağrılarını geçirmenin başka yolları da vardır. Bu ağrılar geçtikten sonra yeniden oluşmaması için nasıl tedbirler alınacağını da hastaya öğretmek gerekmektedir. Ortopedi ve Travmatoloji uzmanın bu konuda en yakın iş ortağı her zaman bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanıdır. Fizik tedavi programlarının yeterli olmadığı ve ameliyat gerektiği durumlarda uzmanınız sizi Ortopediye yönlendirecektir. Ortopedik cerrahi geçirmiş hastalar da sonrasında fizik tedavi ve egzersiz programına alınmak üzere Fizik tedavi uzmanına yönlendirilebilmektedir. Sonuç olarak bu bir takım çalışmasıdır ve tedaviye uyum sağladığınızda siz de bu takımın bir üyesi olursunuz. Sağlıklı bir yaşam dileğiyle…

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ortopedi ve Travmatoloji doktoru hangi hastalıklar ile ilgilenir?

Çocuğumuz kolunu veya bacağını kırdığında ne yapmalıyız

Erişkin hastalarda kalça ağrısı