Tendinit


Tendonlar, kaslardan kemiklere bağlantıyı sağlayan kalın ve sert dokulardır. Tendonlar tahriş olduğunda veya parçalanmaya başladığında, yapısında iltihaplanma ve şişlikler oluşur. Bu rahatsızlığa tendinit denir. Tendonlar ellerde, bileklerde, dirseklerde, omuzlarda, kalçalarda, dizlerde, ayak bileklerinde ve ayaklarda bulunur. Bu nedenle, tendinit tipik olarak omuzları, dirsekleri, bilekleri, kalçaları, dizleri ve ayak bileklerini etkiler.

Etkilenen bölgeye bağlı olarak belirli tendinit türleri vardır. Örneğin Aşil tendiniti ayak bileğindeki aşil tendonunu içeren bir yaralanmadır.  Tenisçi dirseği, dirseğin dış kısmındaki tendonların etkilenmesiyle oluşur. Tendinitin birçok nedeni vardır ve her biri vücudun hangi kısmının etkilendiğine bağlı olarak değişir.

 

Tekrarlayan ve Aşırı Kullanım Yaralanmaları : Tendinit en sık vücudun belirli bir bölümünün aşırı kullanımının sonucu olarak ortaya çıkar. Aynı eylemleri tekrar tekrar gerçekleştirdiğinizde, tendonlar yıpranır ve iltihaplanır. Buna spor, iş ve hatta hobiler neden olabilir. Tekrarlanan ve aşırı kullanım yaralanmalarına örnek olarak sürekli evde temizlik yapan kişilerin dirseklerinde tenisçi dirseği gelişebilir. Sürekli koşma veya merdiven inip çıkma sonrası aşil tendiniti gelişebilir.

Ani ve Şiddetli Yaralanmalar: Düşme veya çarpışma gibi ani, şiddetli bir yaralanma yaşarsanız tendinit gelişebilir. Tendinitin en yaygın nedenleri ani yaralanma ve tekrarlayan ve aşırı kullanım yaralanmalarını içerir.

 Tendinitin ortaya çıkabileceği başka yollar da vardır. Yaşlı nüfus tendinit geliştirmeye duyarlıdır, çünkü tendonlar yaşlandıkça elastikiyetini kaybeder. Romatoid artrit ve diyabet gibi hastalıkları olan insanlar da tendinite daha yatkındır. Bazı durumlarda, tendinit belirtileri aniden ortaya çıkar, diğerleri zamanla yavaşça gelişir. 

Aşağıdaki belirtiler tendinit belirtileridir:

·       Tendinitli bölge dokunmaya hassastır.

·       Ağrı hareket sırasında kötüleşir.

·       Geceleri daha fazla ağrı olur.

·       Tendonunuz hareket ederken ağrınız artar.

·       Etkilenen alan sıcak ve kırmızıdır.

·       Tendon boyunca bir yumru gelişir.

Tendinit belirtileri yaşıyorsanız, ortopedi ve travmatoloji uzmanına gitmeniz önemlidir. İltihaplı bir tendonda kopma oluşması daha kolaydır. Doktorunuz tendonunuzu değerlendirmek için fizik muayene yapacak  ve röntgen çektirecektir.

Tendinitin neden olduğu ağrıyı tedavi etmek için iltihabı azaltmak çok önemlidir. Doktorunuz, etkilenen bölgenin dinlenmesi için hareket kısıtlaması önerebilir. Bunun için atelleme gerekebilir. Sıcak veya soğuk uygulanması, steroid enjeksiyonları veya ağrı ve iltihabı azaltmak için antiinflamatuar ilaçlar da önerilecekler arasındadır.

Fizik tedavi, tendinitin ağrısını ve şişmesini azaltmada etkili olan başka bir tedavi yöntemidir. Kasları ve tendonları güçlendiren egzersizler, tendonların iyileşmeye ve tekrar düzgün çalışmaya başlamasına yardımcı olabilir. Bütün tedavilerin yapıldığı ve sonuç alınamdığı durumlarda nadiren de olsa ameliyat gerekebilir.

Artık tendinitinizle uğraşmak zorunda değilsiniz. Rahatlamak için ortopedi doktorunuza görünün ve günlük aktivitelerinize geri dönün. Sağlıklı bir yaşam dileğiyle …

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuğumuz kolunu veya bacağını kırdığında ne yapmalıyız

Ortopedi ve Travmatoloji doktoru hangi hastalıklar ile ilgilenir?

Erişkin hastalarda kalça ağrısı