Fibromyalji (kas romatizması)

 

Fibromyalji (kas romatizması), yorgunluk, uygu düzensizliği, ruh hali bozukluklarına eşlik eden yaygın kas ağrılarıyla kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Araştırmacılar fibromyaljinin, ağrıyı beyne ileten sinirlerin fazla hassaslaşması sonucu oluştuğuna inanmaktadır. 

Hastalık  genellikle geçirilmiş ciddi bir travma, cerrahi girişim, enfeksiyon veya önemli psikolojik stres sonrası başlar. Bazı durumlarda hastalığı tetikleyen olayların üst üste gelmesi sonucu ortaya çıkabilir.

Hastalığın sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, araştırmacılar kalıtsal yatkınlık olduğuna, geçirilen bazı hastalıkların ve psikolojik sıkıntıların fibromiyaljiyi tetiklediğine inanmaktadırlar.  Kadınlarda daha çok görülmekle birlikte, aile öyküsü olan hastalarda da sık görülmektedir. Hastaların yapılan kan tahlilleri ve radiolojik görüntülemeleri genellikle normal olduğu için tanı koymak için hastalarda kan tahlili veya radiolojik görüntüleme istemi yapmaya gerek yoktur. Doktorlar genellikle hastadan aldığı öykü ve yaptıkları muayene ile tanıyı koyarlar.

 Bu hastalarda 3 ay boyunca geçmeyen eklem çevrelerinde künt ağrılar olur. Ağrı gövdenin her iki tarafında, kollarda, sırtta ve bacaklarda olmaktadır. Fibromiyalji hastaları genellikle fazla uyusalar bile sabahları yorgun olarak uyanırlar. Ağrı yüzünden geceleri sıklıkla hastaların uykuları bölünmektedir.  Bu hastalar gün içinde işlerine konsantre olmakta da zorluk çekmektedirler. Fibromiyalji kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Bu hastalığı olan kişilerin bir çoğunda gerilim tarzı baş ağrıları, çene ekleminde ağrı, yaygın kaygı ve depresyon bozukluğu eşlik etmektedir.

Fibromyalji için kesin bir tedavi yöntemi ortaya konmamıştır. Fakat antidepresanlar, kas gevşeticiler, nöropatik ağrı için kullanılan ilaçlar ve ağrı kesiciler yardımıyla ağrılar kontrol altına alınabilir. Hastanın plates, yürüyüş, yüzme  gibi egzersizler yapması, stresli işlerden ve durumlardan uzak durarak rahatlaması hastaların ağrılarını azaltabilir. Ağrıların yoğunlaştığı bölgelere uzman doktorlar tarafından enjeksiyon tedavisinin faydası olmaktadır. Hastanın ağrılarının arttığı dönemde sıcak duş almaları ağrılarına iyi gelmektedir. Kaplıca tedavisi de yapılabilecekler listesinde sıralanabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuğumuz kolunu veya bacağını kırdığında ne yapmalıyız

Ortopedi ve Travmatoloji doktoru hangi hastalıklar ile ilgilenir?

Erişkin hastalarda kalça ağrısı